Koningsspelen, hoe gaan we dat doen?

koningsspelen voor prikkelgevoelige kinderen

Het is alweer april en dat betekent dat Koningsdag eraan zit te komen. Met daar vlak vooraan natuurlijk de koningsspelen. Hoe gaan we de koningsspelen voor prikkelgevoelige kinderen tot een feestdag maken?

Voorpret

Op de basisschool worden feesten flink gevierd. Aan bijna elk feest gaat een projectweek vooraf. Voorpret voor de meeste leerlingen. Dansjes oefenen, muziek luisteren, liedjes leren, werkjes maken. Een grote gezellige boel en gelukkig nog leerzaam ook op veel vlakken. Maar helaas, die voorpret is er bij de koningsspelen voor veel prikkelgevoelige kinderen niet bij. Sterker nog, er zal in veel gevallen sprake zijn van een voorangst. De ervaringen van voorgaande jaren zullen nog in het hoofd en lichaam van de leerling met autisme of hoogbegaafdheid opgesloten zitten.

Passend feesten

Bij passend onderwijs horen eigenlijk ook passende feesten. Maar ik kan heel goed begrijpen dat dat heel lastig is. In dit blog schrijf ik wat over de verschillende beleving van feestvieren. Veel juffen en meesters zijn vrolijke mensen die juist in het basisonderwijs werken omdat er zoveel leuke dingen te beleven zijn. Boekenweek, voorleesdag, avondvierdaagse, korfbaltoernooi en ga zo maar door. Allemaal activiteiten die vreselijk leuk zijn als je opfleurt van prikkels en vrolijkheid.
Voor de meeste leerlingen met autisme of hoogbegaafdheid is dit gewoon niet zo. Die beleven feest en veel mensen bij elkaar gewoon heel anders.

De Koningsspelen vallen op een gewone schooldag, en dus is de aanwezigheid in principe verplicht volgens de wet op de leerplicht. Maar omdat het een schooldag is, geldt ook het recht op passend onderwijs.

Pak de regie als ouders

Dit klinkt misschien wat strak. Maar om de koningsspelen voor prikkelgevoelige kinderen ook wat leefbaar te houden is het belangrijk dat je zelf de regie neemt. Je weet zelf het beste wat goed is voor je kind. En misschien voel je je een vreselijke zeurpiet ondertussen. Je kind en het gezin hebben er niets aan als je met elkaar overprikkeld de meivakantie in gaat. Dat is het gewoon niet waard.
Je zou kunnen starten met het uitvragen van hoe de festiviteiten er uit gaan zien. Begin met het grote overzicht en zoom dan in op de kleine onderdelen. Er zijn vast programmaonderdelen die je kind helemaal mee kan doen. Zijn er onderdelen die hij alleen kan doen in plaats van in een groepje? Sommige activiteiten kan je misschien tegen elkaar wegstrepen. De dans op het plein bijvoorbeeld wegstrepen tegenover het oranjeontbijt.
Is er een moment op de dag dat je je kind even kunt ophalen misschien, zodat het thuis even kan ont prikkelen.

Bereid in dit alles je kind ook goed voor op deze dag. Misschien is de download van Geef me de 5 wel passend voor jullie. Of gebruik de magneetplaatjes uit dit blog.

Koningsspelen voor prikkelgevoelige kinderen

In het blog ‘Sinterklaas en prikkelgevoelige kinderen‘ doe ik al een paar suggesties die ook bij koningsspelen goed zullen uitpakken. Zo zou de openingsdans misschien van achter het raam (met koptelefoon) bekeken kunnen worden. Misschien is er een juf die zelf ook niet zo van de drukte houdt en die de prikkelgevoelige kinderen via de achterdeur vast wil meenemen naar een lokaal waar ze rustig gaat voorlezen of de kinderen even mogen kleuren of gamen. Of gewoon werken, als het om hoogbegaafde kinderen gaat, die doen dat misschien net zo lief.

Het allerbelangrijkste is het denk ik dat je beseft dat je een bijzonder en uniek kind hebt. En dat je nu even (alweer) in de minderheid bent tijdens zo’n feest. Zorg dan dat jij van je kind kan genieten op die bewuste dag en de dagen erna. Sla de drukke momenten over en breng je kind naar binnen als de rust is weergekeerd. En als het echt te druk is, dan kan je je kind beter thuishouden. Ook al is het een verplichte schooldag, je kind is dan psychisch en lichamelijk niet in staat om naar school te gaan. En ziek zijn, dat mag gelukkig.

Heb je nog wat tips? Zet ze gerust hieronder in de comments.

Lees ook het blog ‘Autisme op school’.

Dit vind je ook leuk

2 gedachten over “Koningsspelen, hoe gaan we dat doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *