Onuitwisbaar, boek over trauma

boek over trauma onuitwisbaar

Nu ik schrijf over ‘Onuitwisbaar’ gaat het over het boek over trauma in ons leven. Er zijn namelijk in ieder geval nog twee boeken met dezelfde titel. De ondertitel is wel uniek: “Acceptatie van (micro)trauma in ons leven”. Omdat ik eerder het boek Minder Stress, Minder autisme van Kuipers en Buma had gelezen was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Kuipers heeft het mij toegestuurd, hartelijk bedankt.

Trauma raakt ons allemaal

De schrijvers Marjon Kuipers-Hemken MSc en Ingrid de Jong mSc hebben dit boek over trauma voornamelijk geschreven voor hulpverleners, medici en mediators. Trauma raakt ons namelijk allemaal en daarom is het goed om je daarvan bewust te zijn in het gesprek met de ander. De manier waarop jij je gedraagt en waarop je reageert op een ander kan ook het gevolg zijn van trauma in je leven.
In de inleiding beschrijven de schrijvers al de drie stappen die je kunt volgen om met jezelf aan de slag te gaan: De eerste stap gaat over erkenning zodat je beter met jouw onverwerkte patronen om kunt gaan. De tweede stap is kennis over trauma en het effect ervan op ons functioneren. Strategie is de derde stap: hoe voor kom je dat je steeds weer in je oude patronen verzeild raakt? “Want traumasporen zijn onuitwisbaar” (blz.17).

Trauma zit overal doorheen

De schrijvers geven aan dat een baby eigenlijk al begint met trauma. Ook volgens traumadeskundige Bessel van der Kolk zijn de meeste traumatische ervaringen preverbaal, dus voordat we als kind woorden konden geven aan de ervaringen. Onze ouderfiguren vormen ons vanaf dat we geboren zijn. “Ouders zijn zich vaak niet bewust van hoe ze kennis overdragen en patronen als een softwareprogramma installeren bij hun kinderen” (blz. 20) En die patronen zijn vaak dus gevormd door de trauma van de ouders. Hier kan de gehechtheid van kinderen in gevaar komen en juist die gehechtheid is de basis van ons leven. Wordt het een leven in angst of in vertrouwen?

Het boek over trauma gaat verder met alle mogelijke combinaties met trauma: communicatie, stress, gedragspatronen, de werking van ons brein, prikkels, geheugen, waarneming, emoties, relaties, verslaving, suïcidegedachten, zelfbeschadiging. Het hoofdstuk over trauma en gedragspatronen vond ik persoonlijk het meest waardevol. De hoofdstukken over trauma en therapie moeten zeker gelezen worden door de hulpverleners die het boek Onuitwisbaar hebben gekocht.

Onuitwisbaar

Ik vind het boek een goede aanwinst voor alle mensen die met mensen werken. Soms ervaar ik de info wat als ‘over elkaar buitelen’. De schrijvers willen veel vertellen en doen dat ook. En ik merk dat ik nog wat stoeien moet met sommige stukken. Maar dat doe ik niet hier. Over een poosje lees ik het boek gewoon nog een keer.

Interesse in het boek? Koop het hier bij Bruna of bol.com

Dit vind je ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *