Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen

Hitte is vervelend voor gevoelige kinderen

Dat het warm is, is niemand ontgaan. Maar wist je dat heel veel mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels ook extra gevoelig kunnen zijn voor warmte? Werk jij op een school? Ga hiervan uit: hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen. Vanwege de warmte maar ook vanwege alles wat er omheen gebeurt tijdens warm weer. Dus doe alsjeblieft niet te leuk met dit warme weer. Laat die hittegolf rustig voorbij gaan.

Warmte is een prikkel

Als je er zelf geen last van hebt dan moet iemand je het vertellen. Warmte en koude zijn ook prikkels. Warmte kan een flinke belemmering zijn om normaal te functioneren. De zon is een sensatie op je huid die teveel kan worden. Bij warmte denken we vooral aan de temperatuur. Maar het kan meer zijn. Warmte kan voor gevoelige mensen overheersend zijn. Ze kunnen zich gevangen voelen in warmte. Overal waar je loopt diezelfde kleffe warme lucht om je heen.

Warmte maakt alle mensen moe. Maar mensen die gevoelig zijn worden uitgeput van de warmte. En van al de extra prikkels die een hittegolf met zich meebrengt.
Gevoelige mensen hebben snel last van geuren. Als je op een normale dag een klaslokaal in gaat is de lucht soms al even wennen. Met dit warme weer ruikt het naar zweet, naar blote zweetvoeten, naar zonnebrandolie, naar warme lichamen. Warm weer is vervelend voor gevoelige leerlingen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de BBQ die voor gevoelige mensen echt een verzoeking kan zijn. Al staat de barbecue aan het eind van de straat te branden, de geur is niet te ontlopen. Vanuit het oogpunt van een hooggevoelig of allergisch persoon zouden BBQ en houtvuren verboden moeten worden.

School doe niet te leuk met dit warme weer

Ik zag zojuist een basisschoolklas per fiets naar het strand gaan. Ik zag de conciërge met een waterspuit de geklede kinderen nat spetteren op het plein. Mijn dochter moest een afwasbak meenemen omdat ze met elkaar gingen snoep happen. Vet creatief allemaal. Door het warme weer loopt alles anders. Veel extra plezier voor alle kinderen en volwassenen die gewoon kunnen genieten van de warmte en de vrolijkheid die erbij hoort.

Maar warm weer kan voor gevoelige kinderen heel vervelend zijn. En dan ook nog al die extra toestanden erbij.

 • Stress omdat alles anders loopt en je niet precies weet hoe
 • Stress omdat natte kleren vervelend aan je lijf zitten.
 • Stress omdat de wisselingen tussen warm en kou vervelend zijn.
 • Stress omdat je misschien op je blote voeten moet lopen.
 • Stress omdat er extra hard geschreeuwd wordt.
 • Stress omdat, … en vul hier al die bijzondere triggers in van mensen die hooggevoelig zijn.
 • Stress omdat iedereen moeilijk doet omdat er een hittegolf is

En omdat deze leerlingen zelf te druk zijn met zichzelf lukt het niet om mee te spelen of om een ander even lekker te pakken met een emmer water. En daardoor staan deze leerlingen weer apart en is de kans groot dat ze slachtoffer worden van een plaagpartij.

Geef een alternatief

Bij alle activiteiten op school zou je leerlingen de kans moeten geven om te kunnen ontsnappen. Tijdens schoolkampen, warmtefeestjes etc zou het normaal moeten zijn dat leerlingen die gevoelig zijn (leerlingen met hsp, autisme, hoogbegaafd (klik) zelf mogen kiezen of ze mee doen met de activiteiten of dat ze op een andere plek iets rustigs mogen doen.

 • lekker lezen in een rustig lokaal met een ventilator op je gericht
 • lekker lezen op een rustig plekje van het plein met je voeten in een teiltje
 • filmpje kijken terwijl je een ijsje eet.
 • rustig muziekje luisteren met een Noise cancelling koptelefoon (aff.) op je hoofd.
 • gewoon doorgaan met je werk en eerder naar huis mogen
 • etc.

Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen. De gekkigheid die bij een hittegolf komt kijken is niet voor iedereen leuk. Het zou niet een norm moeten zijn. De norm zou moeten zijn dat leerlingen mogen kiezen. Dus biedt altijd minstens twee mogelijkheden aan.

Geef jij gevoelige leerlingen zo een passende plek? Ook dat hoort bij passend onderwijs. Lees al mijn blogs over passend onderwijs. BIjvoorbeeld het blog over de Koningsspelen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *