studeren met autisme studenten

In 2014 is het passend onderwijs ingevoerd. Wie toen als brugklasser is gestart kan nu al lekker aan het studeren zijn in het hoger onderwijs of op een universiteit. Hoe gaat het eigenlijk met deze studenten? Theo Bakker heeft zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gedaan over het studiesucces van studenten met autisme. Studeren met autisme, hoe gaat dat eigenlijk?

Begeleiding vanwege autisme

In het voortgezet onderwijs is het gangbaar dat de leerlingen met autisme bij de aanmelding even wat extra aandacht krijgen. Op veel scholen zal een zorgcoördinator een extra gesprek willen voeren om te kijken welke rol het autisme speelt en of de school daar voldoende antwoord op kan geven. Mijn eigen ervaring is dat leerlingen met autisme vooral een vast contact persoon willen hebben waarmee ze regelmatig even een kort gesprekje kunnen voeren. Dat gesprekje gaat dan over de dingen waarover ze zich opwinden of over dingen die ze niet begrijpen.
Leerlingbegeleiders zullen dat gesprekje ook gebruiken om ook de zaken die opvallen vanuit de rapportage of vanuit de wandelgangen te bespreken. Sommige leerlingen zullen het fijn vinden om met een begeleider het huiswerk vanuit studiewijzers in een planning te zetten. Anderen vinden dat vreselijk omdat de informatie wel voldoende in hun hoofd zit en een planning alleen maar extra informatie betekent.

Studeren met autisme

Is het een uitdaging om te studeren met autisme? Wel gaaf dat Bakker daar een onderzoek naar gedaan heeft. Nog mooier is zijn conclusie dat hij geen verschillen heeft gevonden in studiesucces tussen studenten met autisme en zonder autisme. Beide groepen studenten vielen even vaak uit en behaalden even vaak hun diploma.

Studeren met autisme vraagt wel meer begeleiding dan bij andere studenten. Bakker geeft aan dat de studenten die hij ondervraagt heeft van tevoren bij de universiteit hadden aangegeven dat ze autisme hebben. En hierdoor kregen ze dus al begeleiding die ze nodig hadden. Het is volgens hem belangrijk dat het bekend is dat je autisme hebt.

Op de website van de NVA is dat ook te lezen. Een goede site om even rond te neuzen als je binnenkort gaat studeren. Bijvoorbeeld over extra examentijd of een studiemaatje. Er is ook een lijst met mensen die werken bij de verschillende hogescholen en universiteiten die je kunt benaderen voor de juiste begeleiding.

Welke tip of welke begeleiding heeft jou geholpen tijdens het studeren?

Lees verder:

Of lees het blog ‘Recht op onderwijs is recht op aandacht‘.

Dit vind je ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *