Gevoelige kinderen en Sinterklaas

gevoelige kinderen en Sinterklaas

De decembermaand is voor de meeste mensen een van de leukste maanden van het jaar. Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling staan garant voor gezelligheid, warmte en verrassingen. Voor veel kinderen en volwassenen is deze maand een ramp. Denk aan kinderen met autisme of hoogbegaafden. Hier een blog over gevoelige kinderen en Sinterklaas.

Onrust in het hoofd

Gevoelige kinderen en Sinterklaas zijn niet zo’n goede combinatie. Laat ik een paar dingen opsommen die lastig kunnen zijn:

  • Bestaat Sinterklaas nu wel of niet? Veel kinderen geloven in Sinterklaas. Maar hoogbegaafde kinderen hebben sneller door dat er iets niet klopt. Hoe kan het dat er meerdere Sinterklazen zijn? Hoe komt de emmer met water naast de gezette schoen leeg terwijl Sinterklaas en zeker zijn paard niet door de brievenbus passen?
  • Tijdens de voorbereidingen valt het normale lesprogramma vaak weg waardoor er meer tijd is voor verveling of voor onzekerheid. Wat gaan we nu precies doen?
  • Sinterklaas wordt uiteraard op het plein ontvangen. De geluidsinstallatie staat flink hard, de kou snerpt in ons gezicht en de kinderen en grote mensen staan op elkaar gepropt op het schoolplein. De directeur maakt zich weer flinke zorgen of Sinterklaas de school wel kan vinden dit jaar terwijl hij hem zelf heeft uitgenodigd en hij ook prima weet dat het onzin is. Allemaal prikkels op een rijtje.
  • Sinterklaasfeest wordt nog leuker gemaakt door het ontbijt op school. Of misschien de lunch. Of misschien wel allebei! Extra drukte, extra prikkels, extra vermoeidheid terwijl dit niets met het feest zelf te maken heeft. Het eten is anders, het eten moet je durven pakken en al die verschillende voedingsmiddelen en mensen bij elkaar in één ruimte geven een nare geur aan de lucht.
  • Sinterklaas komt langs in de klas. Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan niet. Maar ze zijn er wel. Ze zijn geschminkt maar wie zijn ze dan echt? Is die stem van Zwarte Piet wel echt, of is die ook nep? En hoe kijkt zwarte piet eigenlijk? Door zijn schmink kan ik zijn gezicht niet lezen. Hoe laat komt Sinterklaas? Wat voor onverwachte dingen gaat Zwarte Piet doen?
  • Als er surprises gegeven worden in de oudere klassen heeft onze gevoelige en of hoogbegaafde leerling flink zijn best gedaan op een mooie surprise die echt past bij het klasgenootje. Maar, waarom zijn al die andere surprises veel mooier? Omdat vader en moeder die surprise gemaakt hebben.

Op een warme zomerse dag schreef ik het blog ‘Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk’. Een blog waarin ik stil stond bij de extra leuke dingen die kunnen gebeuren op een school die voor hoogbegaafde kinderen of andere kinderen die gevoelig zijn voor prikkels heel vervelend kunnen zijn.

Wat zou helpen

Wat zou fijn kunnen zijn voor gevoelige kinderen tijdens het vieren van Sinterklaas? Het belangrijkste is duidelijkheid en rust. Want dat geeft een veilig gevoel en voorkomt openstaande vragen die voor paniek zorgen.

  • De mogelijkheid om te kiezen – een kind zou moeten kunnen kiezen of het zich wel of niet aan prikkels blootstelt. Daar moet dan weer ruimte en respect voor zijn vanuit school. Oftewel: een vervangend programma of een rustige plek om alles te volgen.
  • Reduceer prikkels – Maak het niet te gek. Eigenlijk is een Sinterklaasfeest voor alle kinderen teveel. Laat het feest een feest voor kinderen zijn. Grote mensen verzinnen vaak geen kinderdingen. Ze gaan over de top.
  • Veilige plek – Als Sinterklaas op het plein wordt ontvangen wil de gevoelige leerling waarschijnlijk graag met wat andere kinderen en een begeleider vanaf een verdieping of op veilige afstand achter een raam meekijken.
  • Alleen functioneel geluid – Speel alleen muziek als er ook gezongen wordt. Zonder muziek is het ook gezellig.
  • Niet teveel extra’s – Een ontbijt of lunch op school is niet nodig. Het feest op zich is voldoende. De prikkels en onrust is deze dagen immers overal te vinden.
  • Compenseer – Als het feest ’s morgens gevierd wordt, geef dan de middag lekker vrij.
  • Normaliseer – Zorg ervoor dat er een veilige sfeer in de school is. Dan mogen leerlingen ook wat anders zijn. En omdat het geaccepteerd is, is het dus normaal. Prikkelgevoelige kinderen kunnen dan bijvoorbeeld zonder schaamte gebruik maken van gehoorbescherming (aff.) tijdens feesten.

Tips voor meesters en juffen?

Heb jij nog tips voor meesters en juffen misschien? Gevoelige kinderen en Sinterklaas zijn een lastige combinatie. Maar omdat wij onze kinderen het beste kennen, kunnen we meesters en juffen waarschijnlijk ook de beste tips geven. Brand maar los hieronder!

Lees ook het blog ‘Sinterklaas en prikkelgevoelige kinderen’.

Rosa deelt via haar Instagrampagina psykids.minderangst een e-book dat ouders en kinderen handvatten geeft voor de Sinterklaasperiode.

Neem er een kijkje!

Dit vind je ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *