Angst op school

Soms zijn de dingen die je moet meemaken gewoon niet leuk. Een kleine leugen maakt de gebeurtenis dan een stuk gemakkelijker. Zo kan je jezelf en anderen bijvoorbeeld wijs maken dat je naar de tandarts moet. Toevallig net onder de toets. Uit angst op school leugens vertellen, daar kan je soms lang mee weg komen.

Slim en toch niet leren

Maar wat moet je dan? Je bent met een goed stel hersens de school binnen gekomen. Het ging op de basisschool zo gemakkelijk dat je eigenlijk nooit goed hebt leren leren. En in het eerste jaar van het voorgezet onderwijs kun je deze strategie volhouden. Wisselende cijfers op je cijferoverzicht, niemand die ernaar kijkt. Want alle leerlingen moeten nog wennen in de brugklas.
Maar dan gaat het fout, misschien nog niet met je cijfers. Maar wel met jezelf. Ineens merk je een bepaalde angst op school. Want het komt er nu ineens op aan: spreekbeurten waarbij je je aan richtlijnen moet houden en waarvoor je beoordeeld wordt door de docent en leerlingen. Hoe pak je zo’n spreekbeurt überhaupt aan?
Natuurlijk leer je liever 100 woordjes uit je hoofd dan dat je moeilijke formules moet toepassen. Formules die bestaan, die je niet begrijpt, maar wel moet gebruiken. Frustrerend die wiskunde, alles wil je ter discussie stellen, maar dat kan met formules niet.

Een leugentje om best wil

Moeilijke momenten omzeilen door een klein leugentje te vertellen. Als het één keer werkt, kun je het nog een keer proberen. Als de angst op school komt gaat de rede weg. Vechten, vluchten of bevriezen of lijdzaam meewerken. Geen keuze, het gebeurt. Een 3, ik had een black-out. Weer een 3, die docent vroeg alleen wat ik niet geleerd had! Een 3, dacht het niet, ik ga naar de tandarts.

Onlangs las ik het boek De traumasensitieve school en dat zorgt er weer voor dat ik weer met open armen naar deze leerlingen kijk. Kom maar vertellen, wat kan ik voor je doen vandaag?

Lees ook mijn andere blog over angst op school. Een waar gebeurd verhaal over een jongen die echt niet naar school wilde komen. We namen een wat onorthodoxe aanpak, maar het liep goed af.

Dit vind je ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *