Hoogbegaafd in de praktijk persoonlijk leiderschap

Versterken van persoonlijk leiderschap bij hoogbegaafden

Toen ik de aankondiging van het boek ‘Hoogbegaafd in praktijk’ van Rianne van de Ven zag, werd ik direct nieuwsgierig. De ondertitel van het boek heb ik gekozen als titel van dit artikel. Want volgens mij geeft die de waarde van het boekje weer. Ik was benieuwd naar dit boekje omdat ik veel jongeren tegenkom die lijken te voldoen aan de kenmerken van hoogbegaafdheid. Omdat ik geen opleidingen heb gevolgd op het gebied van hoogbegaafdheid ben ik benieuwd of mijn uitgangspunten een beetje in lijn liggen met die van dit boekje.

Hoogbegaafd in praktijk

Van de Ven schrijft haar boek voor coaches en begeleiders van hoogbegaafde volwassenen. Ze geeft nadrukkelijk aan dat haar clientèle bestaat uit een specifieke groep, namelijk de groep die bewust een coach zoekt omdat ze weten of vermoeden dat ze hoogbegaafd zijn en hierin gesteund willen worden. Haar coachingstrajecten verlopen doorgaans in een vast stramien. Deze fasen zie je terug in de opbouw van het boek: herkennen, normaliseren, verwerken, groeien, benutten, onderhouden en tenslotte komt ook de omgeving aan bod.

Hoofdstuk 1 gaat over het herkennen van hoogbegaafdheid. De inhoud achter het woord hoogbegaafd is nog redelijk onbekend voor veel mensen. Daarom geeft de auteur haar visie op de definitie: “Ik zie hoogbegaafdheid als een combinatie van verschillende elementen. Het draait niet alleen om een hoge intelligentie, maar om het totaalplaatje. Door die hoge intelligentie kunnen zij snel en complex denken, maar ook intens voelen. Vele nuances die normaal begaafden ontgaan, komen bij hoogbegaafden wel binnen. Hoogbegaafden overzien situaties sneller en gaan op zoek naar inzicht en begrip. Hoogbegaafden zijn creatief, hebben vaak meerdere passies en passen daarom niet goed in de kant-en-klare hokjes waar mensen elkaar graag in stoppen. Door deze verschillen ligt een gevoel van afstand tot de omgeving op de loer”. De auteur gaat uit van het Delphi-model en ze maakt gebruik van de kerntalenten.

De rest van de hoofdstukken ga ik niet uitvoerig beschrijven. Het boekje is klein genoeg, je hebt het zo gelezen. Nog wel even de belangrijke uitsmijter op pagina 115: “Het is belangrijk dat de cliënt zijn hoogbegaafdheid integreert in zijn ‘zijn’ en om verder te komen moet het woord doorleefd worden. Maar hoogbegaafdheid is niet alles. Het is een deel van de persoonlijkheid en meestal wordt het gewicht van hoogbegaafdheid in de loop van het traject kleiner. Dat gun ik mijn cliënten ook: een leven voorbij het label.”

Bruikbaarheid van het boek

Ik ging het boek lezen met de vraag of ik eigenlijk zelf wel uitga van de juiste informatie en kennis over hoogbegaafdheid. Het is interessant om een kijkje te krijgen in de coachingspraktijk van Van de Ven. En ik vind het geruststellend om te merken dat de manier van denken wel aardig overeenkomt met hoe ik dat doe met de jongeren die ik tegenkom. Zonder dat ik dan een echte coach ben. De inzichten die in de hoofdstukken worden aangereikt zijn zeer bruikbaar. Eigenlijk is het boekje een snelcursus hoogbegaafdheid in de praktijk. Prettig geschreven en duidelijk gericht ook op hoogbegaafde lezers: Als je meer wilt weten, dan zoek je die informatie zelf maar op.

Het boekje is gericht op de volwassen hoogbegaafden, maar volgens mij is dit ook helemaal herkenbaar voor mensen die met jongeren of leerlingen werken. Inzicht geven werkt heel goed door modellen en grafieken merk ik altijd.
Misschien een beetje raar, maar het boek werkt ook wat ’troostend’ lijkt het. Erkenning en herkenning voor coach én coachee.

Het boek Hoogbegaafd in praktijk, versterken van persoonlijk leiderschap bij hoogbegaafde volwassenen, is geschreven door Rianne van de Ven en uitgeven bij Big Business Publishers. Rianne is ook mede-auteur van het boek ‘Hoogbegaafde volwassenen’ waarover ik ook een leesverslag schreef. Het boek is te koop via de uitgever, maar natuurlijk ook bij bol.com. Ik bedank hierbij de uitgever voor het ter beschikking stellen van het boekje! En ieder die besluit het boekje te kopen, veel leesplezier.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *